Isnin, 11 Januari 2010

Gembira v Resah

Gembira dan resah adalah lumrah nurani yang bergelar manusia.gembira datang membawa seribu nikmat manakala keresahan muncul membawa seribu kesedihan.beruntunglah orang yang mendapat kegembiraan tersebut.Manakala yang resah la tahzan,kerana ia adalah ujian Allah untuk mengukur tahap keimanan samaada kita sabar atau tidak.

Tidak ada makhluk di atas muka bumi ini sempurna kejadiannya,hanya Allah yang 'kamal'.

Datangnya kesedihan itu menyebabkan kita bertafakkur dan muhasabah diri dimana silapnya kita sebagai hamba Allah,kesedihan itu menambahkan kita mengingati Allah,kesedihan itu membuatkan kita ingat bahawa dunia ini adalah sementara dan kepada Allah jua tempat kita kembali.

Ingatlah...
jangan sekali-kali apabila datangnya kesedihan,bencana atau perkara yang meresahkan hati, kita menyalahkan takdir Allah

Ketika berada dalam kesedihan,hati menjadi murung,jiwa tidak tenteram,muka tidak ceria dan semua tindakan berasa kekok.sering kita berfikir cara untuk menenangkan jiwa.apa yang perlu dibuat?tidak lain dan tidak bukan ubat penenang jiwa ialah perbanyakkan membaca al-Quran.Al-Quran adalah penawar dan ubat segala racun.

Allah ya Rabbi,sesungguhnya engkau maha menerima dan mendengar rintihan hambamu ini..
kepadaMu ku panjatkan doa,moga Engkau sentiasa dekat dihatiku samaada ketika ku gembira dan sedih,jangan Engkau palingkan hatiku padamu walaupun sesat,
jadilah aku hambaMu yang sentiasa bersyukur...amin

1 ulasan: